16 września 2016

ZASTOSOWANIE

Żywą sól magnezową można stosować w formie kąpieli (kąpiel magnezowa z dodatkiem magnezu) lub jako roztwór nasycony.  W formie kąpieli soli używamy poprzez rozpuszczenie jej w wannie, pamiętając zarazem o stężeniu i ilości wody – im więcej wody, tym większa ilość Żywej soli. Na ogół do jednej wanny wody (około 60 litrów wody) dodamy około 250 g żywej soli magnezowej.

Temperatura wody powinna wynosić 38°C−45°C. Zalecamy zanurzyć w szczególności części ciała dotknięte bólem. Jeżeli w wannie jest wolna przestrzeń do poruszania się, zalecamy ją wykorzystać. Trwanie kąpieli: od 15 do 25 minut. Po spędzeniu w wodzie ponad 25 minut zostaną wyekstrahowane substancje o higroskopijnych właściwościach, a skóra traci zdolność wiązania wody.
Po zakończeniu kąpieli nie należy używać mydła ani szamponu. Minerały same w wystarczający sposób usuną nadmiar tłuszczu i brud. Spłukać ciało czystą wodą i jeszcze przez około godzinę pozostać owiniętym w cieple. To zwiększy działanie żywej soli.
W przypadku, gdy masz dotkniętą bólem część ciała, którą potrzebujesz wyleczyć, przygotuj bardziej stężony roztwór (do 500 g żywej soli wlać około 2 litrów wody), namoczyć w roztworze gazę lub watę i ten okład przykładać na dotknięte bólem miejsce.

Ogólnie zaleca się stosowanie żywej soli w formie kąpieli 2-3 razy w tygodniu przez okres 2-4 tygodni.
Nawet kilkukrotne przekroczenie limitu dziennego (ok. 300 mg) magnezu zdrowemu człowiekowi nie zaszkodzi, ponieważ nadmiar zostanie automatycznie usunięty z organizmu.

Zalecamy kurację magnezową w formie kąpieli trwającą 4 tygodnie

  1. tydzień – 3 razy tygodniowo – 500 g/kąpiel
  2. tydzień – 3 razy tygodniowo – 500 g/kąpiel
  3. tydzień – 2 razy tygodniowo – 500 g/kąpiel
  4. tydzień – 2 razy tygodniowo – 500 g/kąpiel – na tę kurację magnezową potrzebne jest 5 kg soli magnezowej.

I nie zapomnij: wodę z wanny możesz spokojnie używać do podlewania kwiatów w mieszkaniu! Już po dwóch tygodniach będziesz mile zaskoczony! Żywą sól magnezową dostarczamy w opakowaniach: 500 g, 4 kg
POBIERZ ULOTKĘ
1img_8011-copy